Met deze 7 tips schrijf jij een pakkende webtekst

Met deze 7 tips schrijf jij een pakkende webtekst

We leven in een tijd met een overvloed aan informatie. Dit merk je aan hoe mensen tegenwoordig razendsnel een webpagina scannen op informatie die voor hen van belang is. Deze manier van lezen heeft consequenties voor de teksten op jouw website. Binnen een paar seconden wordt namelijk bepaald of jouw webteksten de moeite waard zijn om door te lezen. Uiteraard wil jij je boodschap overbrengen aan je doelgroep. Hiervoor zijn heldere en pakkende teksten nodig. Hieronder geven wij jou verschillende tips die hier zeker bij helpen.

1. Houd altijd je doelgroep in je achterhoofd

Tijdens het schrijven van jouw websitetekst is het heel belangrijk om je continue in te leven in je doelgroep. Welke informatie ziet jouw doelgroep graag terug op je site? Zorg dat je goed nadenkt over eventuele vragen, problemen of behoeften die jouw doelgroep heeft. Hier moet je op inspelen. Geef informatie waar jouw doelgroep daadwerkelijk iets aan heeft. Zij leest pas echt de tekst, wanneer er belangrijke informatie te vinden is. Tevens is het belangrijk dat je ook de taal van je doelgroep spreekt. Gebruik woorden die zij direct begrijpt.

2. Kom snel ter zake

Maak voordat je begint met het schrijven van jouw webtekst onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Op deze manier blijft de tekst overzichtelijk en simpel. Bekijk dus goed wat het belangrijkste onderwerp is om te communiceren en vertel dit als eerst. Zo onthoudt de doelgroep de tekst sneller en kun je hen eerder interesseren.

3. Start met een pakkende titel

Een aantrekkelijke titel is ontzettend belangrijk. Je kunt wel een hele goede webtekst hebben, maar zonder pakkende titel ben je nergens. Het is dan namelijk maar de vraag of de tekst überhaupt wel aangeklikt en gelezen wordt. Maak gebruik van woorden die jouw lezer aanzet tot actie. Een paar voorbeelden:

  1. Vertel in de titel wat het de lezer oplevert wanneer hij of zij verder leest. Je vindbaarheid verbeteren? Ga dan aan de slag met deze tips!”
  2. Gebruik getallen in je titel. En vraag ons niet waarom maar vooral oneven getallen werken goed.  “Met deze 7 tips schrijf jij een pakkende webtekst”
  3. Begin je titel met waarom, wat of hoe. Deze woorden trekken de aandacht en veel mensen zoeken op deze manier in Google.  “Hoe schrijf ik een pakkende webtekst?”

4. Schrijf een sterke inleiding

Zorg ervoor dat je binnen de inleiding een goede balans vindt tussen een korte introductie van je tekst, en tegelijkertijd niet te veel informatie verschaft. Op deze manier weet de lezer wat hij kan verwachten en zorg je ervoor dat de tekst nieuwsgierigheid creëert.

5. Maak gebruik van tussenkopjes

Om je tekst makkelijk van een logische opbouw en structuur te voorzien, raden we je aan om van te voren alvast de tussenkopjes te bepalen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet te vertellen. Ook zijn tussenkopjes voor je doelgroep van belang. Zoals eerder genoemd is de kans vrij groot dat de tekst eerst vlug wordt gescand. Met goede tussenkopjes die de boodschap van je verhaal overbrengen, kun je toch de essentie van je tekst vertellen en de lezer interesseren.

6. Wees attent op taal en zinsopbouw

Schrijf je tekst in actieve vorm en maak gebruik van korte zinnen. Dit maakt de tekst beter leesbaar. Wat ook bijdraagt aan een aantrekkelijke tekst, is het persoonlijk aanspreken van de doelgroep door ‘je’ en ‘u’ te gebruiken.

7. Zet aan tot actie

Met jouw website wil je jouw doelgroep aanzetten tot een bepaalde actie. Ook dit is met het gebruik van de juiste tekst op de juiste plaats te realiseren. Zorg dus voor een opvallende call-to-action. Dit is een opvallende knop of balk waarin je de lezer een opdracht geeft zoals: meer informatie aanvragen, contact opnemen, inschrijven nieuwsbrief of het aanschaffen van een product of dienst.

Met bovenstaande tips weet je zeker dat je een pakkende webtekst schrijft! Kom je er toch niet uit of heb je andere vragen? Neem gerust eens contact op. We kijken graag met je mee!