Blog
Google Search Console: hoe werkt het?
Wat is Google Search Console?
Google Search Console is één van de beste SEO-tools. Met Search Console kun je je website beter laten indexeren door Google, meer inzicht krijgen in je zoekfunctionaliteit en de gezondheid van je website in de gaten houden. Door Google Search Console regelmatig te gebruiken kun je de zoekresultaten en vindbaarheid van je website optimaliseren. De tool is gratis en kan door vrijwel iedere website gebruikt worden. Daarnaast kun je de tool aan Google Analytics koppelen voor nog betere inzichten.
Hoe werkt het?
Google Search Console bevat talloze tools en rapporten die je kunt gebruiken. Met ‘Index – Dekking’ check je hoe goed Google je site indexeert. Voor een algemene performance van je website gebruik je ‘Overzicht’. Gebruik ‘URL-inspectie’ om de performance van specifieke pagina’s te bekijken. Met ‘Prestaties’ bekijk je hoe je pagina’s of zoekwoorden presteren. We bespreken de handigste tools in deze blog. Wil je meer weten over alle mogelijkheden in Google Search Console? Neem dan gerust contact met ons op.
Onderzoek je data
Ben je benieuwd naar welke pagina’s het meeste verkeer hebben of welk zoekwoord het hoogste CTR heeft? Bekijk dan het ‘Prestaties’ rapport. Hierin vind je het totaal aantal klikken en vertoningen, het gemiddelde CTR en de gemiddelde positie. In het rapport kun je filteren op datum en zoektype. Je kunt kiezen uit een rapport over zoekopdrachten, pagina’s, landen, apparaten, zoekopmaak en datum. Hiermee kun je dus ook bekijken hoe jouw website presteert op mobiel of desktop en hoe jouw website presteert in verschillende landen. Ook kun je je cijfers vergelijken met een voorgaande periode voor extra inzicht. Kortom: leef je uit en ontdek hoe jouw site en SEO ervoor staat!
Los de 404 fouten op
In het ‘Index’ gedeelte vind je bij ‘Dekking’ de fouten in jouw website. Hiermee krijg je inzicht in je website technisch presteert in zoekmachines en of er een fout zit die verholpen kan worden. De probleemopsporing bestaat uit vier mogelijkheden. Niet te indexeren pagina’s worden als ‘Fout’ weergeven, met extra informatie over hoe je deze fout kunt oplossen. Heeft je pagina de melding ‘Geldig met een waarschuwing’? Dan is de pagina wel geïndexeerd maar was dit misschien niet de bedoeling. Pagina’s die zonder problemen geïndexeerd zijn worden ‘Geldig’ verklaard. Pagina’s die niet zijn geïndexeerd worden ‘Uitgesloten’.
Inspecteer je URL’s
Informatie over de crawling en indexering van jouw website en pagina’s vind je in ‘URL-inspectie’. Hierin controleer je of Google de website kan crawlen en of de URL geïndexeerd wordt. De inspectie checkt op dekking, het gebruiksgemak op mobiele apparaten, broodkruimels en video’s. Daarnaast kun je een indexering aanvragen. Dit is heel erg handig als je je website flink hebt aangepast of bepaalde pagina’s opnieuw hebt vormgegeven. Door een indexering aan te vragen, gaat Google de pagina als het ware opnieuw bekijken. Deze feature is vooral handig voor marketeers.
Voorkom een Google Penalty
Tot slot geven we je nog een kleine tip: check regelmatig het kopje ‘Beveiligingsproblemen’. Hierin vind je alle problemen in jouw websitebeveiliging, die Google heeft gevonden tijdens het crawlen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan keyword stuffing om hoger in Google te komen. Dit soort acties worden gestraft met een Google Penalty, wat grote invloed heeft op het aantal bezoekers op je website.
Ga zelf aan de slag!
Tijd om zelf aan het werk te gaan. Probeer jij je Google Search Console in te stellen, maar lukt dit niet helemaal? Geef je het gehele proces liever uit handen? Of heb je hulp nodig bij je SEO in het algemeen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze Studio in Woerden. Wij helpen je graag.
Denk je dat wij je kunnen helpen?
Kom vrijblijvend langs, vertel ons wat voor project jij in gedachten hebt. En wij leggen uit wat we voor jou kunnen betekenen.