Blog

Ons illustratieproces: van idee naar vorm

De afgelopen jaren hebben wij voor verschillende klanten illustraties vormgegeven. Van mascotte tot begeleidende visual en van infographic tot muurtekening. Al deze illustraties dragen bij aan de presentatie en het bevorderen van de bedrijfsuitstraling. Met een unieke illustratie trek je de aandacht, creëer je herkenbaarheid en kun je jouw verhaal vertellen!

Tegenwoordig is beeld zo vanzelfsprekend dat we de kracht ervan misschien vergeten. “Een beeld spreekt meer dan duizend woorden”, toch? Het begon al heel vroeg. Denk maar terug aan de kleuterklas. Daar leerde jij je eerste woorden door middel van beelden. Door het woordje “maan” te koppelen met een afbeelding van een maan, bleef het veel sneller hangen. En vandaag de dag maken sterke visuele beelden elke boodschap nog steeds sterker. Hieronder vertellen we meer over ons illustratieproces.

Wie is het bedrijf en hun doelgroep?

Allereerst geeft het bedrijf aan ons door wat voor een soort illustratie zij graag zouden willen. Zo kan het gaan om een mascotte, een infographic, een muurtekening, etc. De daaropvolgende stap van het illustratieproces is het analyseren van het bedrijf waarvoor de afbeelding gemaakt wordt. Hoe gaat het er intern aan toe? Is het een informeel of formeel bedrijf? Wie behoort tot de doelgroep van het bedrijf? Wat voor een soort mensen zijn dit? Welke doelgroep wil het bedrijf in kwestie nog graag bereiken?

Door deze vragen uitgebreid te beantwoorden, ontstaat er langzaam een idee van hoe het beeld vormgegeven moet worden. Speels, strak, vrolijk, stoer, dikke lijnen, dunne lijnen, kleur of zwart-wit? Kortom: genoeg om over na te denken.

Nu écht aan de slag

Nadat de soort illustratie vaststaat en het bedrijf samen met hun doelgroep goed onder de loep is genomen, kan het illustreren echt gaan beginnen.

1. Schetsen
Het proces begint met schetsen. Heel veel schetsen. Iedereen doet dit op een eigen manier. Zo pakt Rick direct een paar potloden en een schetsboek en begint te tekenen. Terwijl Bas daarentegen liever zijn tekentablet gebruikt om te schetsen en zo gemakkelijk aanpassingen kan verrichten. Dit is dus erg persoonlijk.

2. Verder uitwerken
Wanneer de eerste schetsen klaar zijn, gaan deze naar de opdrachtgever. Is de reactie positief? Dan gaan we de schetsen verder uitwerken. Gaat het bijvoorbeeld om een mascotte? Dan moet er gewerkt worden aan verschillende gelaatsuitdrukkingen en/of outfits zodat de mascotte in verschillende situaties gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Dukkie van WoerdenSport. Dit vrolijke eendje kleedt zich altijd speciaal aan voor Sinterklaas en Kerst en Pasen.

3. Finetunen en ‘tot leven wekken’
Wanneer de schets door de opdrachtgever goed is gekeurd, zetten we de laatste puntjes op de i. Hierna kan de illustratie gepubliceerd worden. De mascotte wordt op diverse huisstijlitems geplaatst, de infographic wordt op de website geplaatst of de muurtekening wordt met de hand aangebracht in de winkel.

Soorten illustraties

Een sterk en herkenbaar visueel beeld maakt de boodschap van een bedrijf sterker. Tevens bevordert het sterk de naamsbekendheid en herkenbaarheid, zowel online als offline. En wanneer je de aandacht van de doelgroep weet te trekken en hun interesse weet vast te houden, kun je bij hen behoefte creëren en hen aanzetten tot actie.

Door dit blogstuk zijn verschillende illustraties te zien. De mascotte voor PINO is op een manier vormgegeven dat de diverse diensten van PINO duidelijk en op professionele wijze worden weergegeven. De mascotte Dukkie voor WoerdenSport is geïllustreerd als een vrolijk eendje die dol is op zwemmen en alle kinderen hierbij ondersteunt. En de illustraties hieronder zijn voor restaurant Fabels ontworpen. De leeuw is verwerkt in het logo en voor de oplettende kijker is er in de versie op zijn kop een muis waar te nemen. De schilderijen hangen tevens in het restaurant.

Om af te sluiten

Vijf redenen waarom wij een grote voorstander zijn van illustraties:

  •  Het creëert interesse.
  •  Het alomvattende verhaal wordt duidelijker.
  •  Het sluit mooi aan bij je huisstijl.
  •  Je kunt gemakkelijk een proces uitbeelden.
  •  Iets onzichtbaars, zichtbaar kunnen maken.

Ben jij na het lezen van dit blog en na het zien van de beelden geïnteresseerd in een mascotte of andere illustratie voor jouw eigen bedrijf? Kom gerust eens langs zodat we je wensen kunnen bespreken. Je kunt ons ook altijd bellen of mailen. Wij denken graag met je mee!

Denk je dat wij je kunnen helpen?

Kom vrijblijvend langs, vertel ons wat voor project jij in gedachten hebt. En wij leggen uit wat we voor jou kunnen betekenen.