Blog

Welk lettertype past bij jouw bedrijf?

Wil je je als bedrijf succesvol positioneren? Dan moet alles wat je doet naadloos aansluiten op jouw identiteit. Dus ook jouw lettertype! In deze blog leggen wij uit hoe wij het perfecte lettertype voor jouw merk kiezen.

Wat is typografie?

Typografie is grafisch vakjargon voor het gebruik van lettertypes, ook wel ‘fonts’ genoemd. Elk lettertype heeft een eigen karakter en uitstraling. Het is belangrijk om te kiezen voor een lettertype dat past bij je bedrijf. Sluit de typografie niet goed aan, dan is het voor de doelgroep lastig om te achterhalen waar je precies voor staat. Het zorgt voor verwarring, aangezien je als het ware verschillende boodschappen uitzendt.

Hoe komen wij tot de juiste keuze?

In de wereld van typografie is er ontzettend veel keuze. Wanneer je in Word naar een specifiek lettertype zoekt kom je er al snel achter dat er erg veel verschillende fonts te vinden zijn. Daarnaast kun je ook nog eens duizenden extra lettertypen downloaden. Voordat wij het juiste lettertype kunnen bepalen gaan wij met jou in gesprek. Wat is de doelgroep van jouw merk? Wat moet jouw merk uitstralen? En wat voor informatie wil je delen aan jouw doelgroep? Past daar een zakelijke of juist persoonlijke stijl bij? Bij een professionele universiteit hoort bijvoorbeeld een ander soort lettertype dan bij een pretpark of dierentuin. Vervolgens gaan wij op zoek naar een lettertype dat hier perfect op aansluit. Ook zorgen wij ervoor dat de kleur en vorm van het font goed past bij de kernboodschap van je bedrijf. Een ander aspect waar wij over nadenken is de dikte van het lettertype. Een vet lettertype straalt kracht uit, terwijl een dun lettertype juist modern overkomt.

lettertypes

Verschillende soorten lettertypes

Bij het kiezen van lettertypes is het goed om te weten dat er in essentie vier soorten bestaan:

  1. Schreefletters (Serif): een schreefletter heeft onderaan een horizontaal streepje waar de letter op ‘rust’. De schreven zorgen ervoor dat de tekst een geheel vormt. Schreefletters worden vaak gebruikt bij boeken, nieuwsbrieven en tijdschriften, omdat dit prettig leest. Font voorbeelden: Times New Roman, Georgia en Cambria
  2. Schreefloze letters (Sans serif): Deze lettertypen hebben geen streepjes aan de onderkant en elke letter staat op zichzelf. Sans serif lettertypen zien er zakelijk uit en geven een moderne indruk. Font voorbeelden: Helvetica, Verdana, Arial, Calibri,
  3. Handgeschreven (script) letters: over het algemeen zijn deze informeel en decoratief. Font voorbeelden: Pacifico en Lucida
  4. Decoratieve letters

Onze tip: gebruik maximaal twee verschillende lettertypes

Sommige lettertypen vullen elkaar aan, terwijl sommige absoluut niet samen gaan. Een handgeschreven font matcht bijvoorbeeld niet goed met een schuin geschreven font. Hebben we een keuze gemaakt voor het lettertype van jouw bedrijfsnaam, maar wil je jouw slogan in een ander lettertype? Onze tip: gebruik maximaal twee verschillende lettertypes. Een tekst met veel lettertypes kan rommelig ogen en afleiden van de boodschap.

Testen, testen, testen

Wanneer wij een geschikt font hebben gevonden, beginnen we met het testen van het lettertype. We testen of het font zijn kwaliteit behoudt op verschillende apparaten en of het lettertype goed leesbaar blijft als het heel groot of juist heel klein wordt afgedrukt. Verder kijken wij hoe het lettertype staat op verschillende gekleurde achtergronden en zorgen we ervoor dat het font ook geschikt is voor de digitale wereld. Zo zorgen wij ervoor dat jouw lettertypen er perfect uitzien op jouw website of drukwerk!

Heb je nog vragen over de verschillende soorten lettertypes of wil je graag advies over welk lettertype het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan gerust contact met ons op of kom gezellig langs in onze studio in Woerden. De koffie staat al voor je klaar!

Denk je dat wij je kunnen helpen?

Kom vrijblijvend langs, vertel ons wat voor project jij in gedachten hebt. En wij leggen uit wat we voor jou kunnen betekenen.