Blog

How to: WordPress voor beginners

Ben je een zelfstandig ondernemer of professional? Dan ben je niet compleet zonder een eigen website. Geen idee hoe je dit aanpakt? Maak kennis met WordPress, ’s werelds populairste Content Management Systeem!

Hoe werkt een website

Een website is opgebouwd uit codes en content. Hoe jouw website er aan de voorkant uitziet staat in verbinding met de codes waarin de content is verwerkt. Om content te kunnen aanpassen, zou je dus eigenlijk ook programmeertaal moeten spreken. Gelukkig is hier iets op bedacht! Er zijn namelijk Content Management Systemen (CMS) ontwikkeld, die ervoor zorgen dat je gemakkelijk zelf wijzigingen kunt aanbrengen aan jouw website. Er bestaan meerdere Content Management Systemen, maar vandaag leggen we de focus op ’s werelds meest gebruikte CMS: WordPress.

Meer over WordPress

Een van de voornaamste redenen om voor WordPress te kiezen is de gebruiksvriendelijkheid. De gebruiksvriendelijkheid heeft ervoor gezorgd dat de meeste professionals met dit systeem werken. Doordat iedere designer, programmeur of marketeer bekend is WordPress, heb je toegang tot duizenden thema’s en plug-ins, waardoor je jouw website helemaal eigen kunt maken. Ook kun je ten alle tijden switchen van thema of nieuwe elementen, zoals een blog of webshop toevoegen. Bovendien is WordPress een open source en daarmee gratis te gebruiken.

Hoe maak ik een website?

Om je website zelf bij te houden is een goed CMS tegenwoordig ondenkbaar. Zoals hierboven aangegeven is het CMS gratis. Echter betekent dit niet dat er helemaal geen kosten bij het maken van een eigen website komen kijken. Om jouw website online te krijgen heb je allereerst hosting nodig. Dit is in feite het huren van een stukje opslag van een server, die constant verbonden staat met het internet. Ook kun je niet aan de slag zonder een domeinnaam, oftewel jouw webadres. Heb je een domeinnaam geregistreerd en hier WordPress op geïnstalleerd? Dan kun je aan de slag! Om in te loggen ga je naar [jouwdomeinnaam].nl/wp-admin.

Een mini-rondleiding

Het werken met een nieuw systeem kan een uitdaging zijn. Daarom help ik je graag op weg door een aantal items uit het WordPress menu uit te lichten:

  • Berichten: dit zijn de blogartikelen die je op jouw website kunt plaatsen. Je kunt hier artikelen schrijven, bewerken, inplannen en publiceren.
  • Media: hier vind je alle geüploade bestanden. Denk hierbij aan logo’s, afbeeldingen, video’s en pdf’s.
  • Pagina’s: dit zijn alle webpagina’s van jouw website, waaronder de homepage, de ‘over ons’-pagina en de contactpagina.

Uiteraard zijn nog genoeg WordPress geheimen om ontdekken. Mocht je nog vragen hebben over WordPress? Neem dan gerust contact met ons op! 

Denk je dat wij je kunnen helpen?

Kom vrijblijvend langs, vertel ons wat voor project jij in gedachten hebt. En wij leggen uit wat we voor jou kunnen betekenen.